Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1

Kostordning

Vi har kostordning i alle vores institutioner. Du behøver derfor ikke bekymre dig om at smøre madpakker. 

Vi ved, at sund og nærende kost er en forudsætning for at børn kan lege, lære og trives. Vores dygtige køkkenpersonale i de enkelte institutioner sørger for at:

  • Børnene får sunde og ernæringsrigtige måltider hver dag
  • Børnene har mulighed for at få så varieret mad som muligt
  • Børnene tilbydes et mindre måltid mindst hver 3. time for at holde blodsukkeret stabilt

Vi har Fødevarestyrelsens Økologiske Spisemærke i sølv

Kostkultur: Sådan lærer vi om maden

Der er meget at lære i forbindelse med mad og måltider. Vi spiser sammen med børnene - både for at være de gode rollemodeller der går forrest, når der skal smages på noget nyt, men også fordi børnene og de voksne er del af det samme fællesskab.
Vi vil gerne skabe madmod hos børnene og lære dem, at mærke efter i egen krop. Vi taler ikke om maden som usund vs. sund, mad man bliver stærk af eller mad man bliver svagt af eller andre subjektive italesættelser. Vi taler i stedet objektivt om maden, som f.eks. beskrivelser af udseende; glat, ruflet, hård, blød eller konsistens og smag, klistret, varm, kold, sød, surt eller lignende.

Når maden serveres arbejder vi ud fra så stor selvhjulpenhed som muligt. Dette ikke kun for selvhjulpenhedens skyld, men også ift. at skabe størst muligt ejerskab for barnet. Barnet bestemmer hvad de spiser af det som serveres og hvor meget. Hvis barnet ikke kan spise sig mæt i den mad eller ikke bryder sig om den, serveres rugbrød med smør som tryghedsmad.

Kostpolitik

Vores kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens gældende anbefalinger om kostråd.

Den siger blandt andet:

Frugt eller grønt tilbydes ved alle frokostmåltider. Der bør serveres kartofler frem for ris og pasta i mindst halvdelen af de varme frokostmåltider i løbet af en uge. Ris, pasta og bulgur serveres hovedsageligt som fuldkornsprodukter.  Der serveres hovedsageligt grød af fuldkornstyper. Der serveres mindst ét fiskemåltid hver uge, samt én slags fiskepålæg til kold frokost. Der varieres mellem fede og magre typer. Der serveres mindst ét måltid med kød hver uge.    Der vælges hovedsageligt kød og kødpålæg med max. 10 g fedt pr. 100 g.  Lidt fedtstof bør som udgangspunkt indgå i alle frokostmåltider enten som en del af retten eller på brød. Følgende anvendes: Planteolier, bløde plantemargariner, smør, mayonnaise, remoulade.  Ost ca. 1 gang om ugen som pålæg, eller som anvendelse i varme måltider. Der vælges produkter med max. 10 g fedt pr. 100 g. Drikkevarer Under 1 år: Modermælkserstatning  Mellem 1 og 2 år: Letmælk 2 år og indtil børnehave: Minimælk til morgen-  og frokostmåltider. Børnehave: Minimælk til morgenmåltid. Vand til frokostmåltid. Derudover dækkes børnenes daglige væskebehov af vand.

Dagens måltider 

Morgenmad: Kl. 6.30-7.20

Havregryn, evt. havregrød Mælk og vand

Formiddagsmad kl. 8:45 – 9:15 (Forældrearrangeret frugtordning)

Varieret Frugt, grønt & brød - vand

Frokostmåltid: Kl. 11.00-12.00 Vuggestuen 10.30-11.30

Der serveres varieret kost, Der serveres mindst ét fiskemåltid hver uge, samt én slags fiskepålæg til kold frokost. Der serveres mindst ét måltid med kød hver uge. Der serveres suppe/grød/vegetarret en gang om ugen, og rugbrød med pålæg en gang om ugen. Mælk og vand

Eftermiddagsmad: kl. 14:00 – 14:30 (Forældrearrangeret frugtordning)

Varieret Frugt, grønt & brød - vand

Smiley-rapporter

Se den aktuelle kontrolrapport for hver enkelt institution herunder:

Link til Skovtroldenes Smiley-rapport

Link til Fredensgårds Smiley-rapport

Link til Elverhøjs Smiley-rapport

Link til Regnbuens Smiley-rapport

Økonomi

Frokostordningen opkræves via pladsanvisningen, sammen med den almindelige takst. Der ydes søskenderabat og fripladstilskud

Forældrearrangeret frugtordning opkræves via pladsanvisningen, sammen med øvrig opkrævning.

Ferieperioder: I ferieuger hvor vi er sammenlagt med de andre institutioner i området, vil der også være kostordning.

Mad på ture: Når gruppen skal på tur får de madpakker + grønt med fra køkkenet. Børnene har selv drikkedunke med vand med.

Drikkevarer: Alle børn medbringer en drikkedunk, til at drikke vand af i dagens løb. Det er forældrenes ansvar at sørge for rengøring af dunken.

Der tages religiøse hensyn i forhold til kost.

Hvis der skal laves speciel kost til et barn, drøftes det med køkkenpersonalet, hvilke hensyn der skal tages.

 

Fritagelse for betaling – ansøgning om specialkost:

Ansøgning om fritagelse sendes til pladsanvisningen sammen med lægelig dokumentation.

 

Vi har lavet en skrivelse "Kost kultur i Højvangen dagtilbud" som beskriver mad i børnehusene samt anbefallinger til fødselsdage. Kan læses her.

 

Dokumenter

Kost kultur i Højvangen dagtilbud.pdf

Shape Created with Sketch.