Gå til hovedindholdet
MENU
Aula_close Layer 1
Dagtilbud Højvangen
Mobil menu

Kostordning

Vi har kostordning i alle vores institutioner: Elverhøj, Fredensgård, Regnbuen & Skovtroldene

Kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens gældende anbefalinger om kostråd.

Den siger blandt andet:

  • Frugt eller grønt - tilbydes ved alle frokostmåltider
  • Kartofler, ris og pasta – Der bør serveres kartofler frem for ris og pasta i mindst halvdelen af de varme frokostmåltider i løbet af en uge. Ris, pasta og bulgur serveres hovedsageligt som fuldkornsprodukter.
  • Der serveres hovedsageligt grød af fuldkornstyper
  • Fisk og fiskepålæg – Der serveres mindst ét fiskemåltid hver uge, samt én slags fiskepålæg til kold frokost. Der varieres mellem fede og magre typer.
  • Kød, kødpålæg og æg – Der serveres mindst ét måltid med kød hver uge. Der vælges hovedsageligt kød og kødpålæg med max. 10 g fedt pr. 100 g.
  • Fedtstoffer – Lidt fedtstof bør som udgangspunkt indgå i alle frokostmåltider enten som en del af retten eller på brød. Flg. anvendes: Planteolier, bløde plantemargariner, smør, mayonnaise, remoulade
  • Ost og mælkeprodukter – Ost: Ca. 1 gang om ugen som pålæg, eller som anvendelse i varme måltider. Mælk: Mælk og mælkeprodukter med max. 10 g fedt pr. 100 g.
  • Drikkevarer – Vuggestue: under 1 år modermælkserstatning – mellem 1 og 2 år letmælk – 2 år og op minimælk til morgen & frokostmåltider. Børnehave: minimælk til morgenmåltid. Vand til frokostmåltid. Derudover dækkes børnenes daglige væskebehov af vand.

Se den aktuelle kontrolrapport (Smiley-rapport):

Link til Skovtroldenes Smiley-rapport

Link til Fredensgårds Smiley-rapport

Link til Elverhøjs Smiley-rapport

Link til Regnbuens Smiley-rapport

Vi har sølvmærket i økologi-regnskabet. 

Kostpolitikken i praksis:

  • Børnene skal have sunde og ernæringsrigtige måltider hver dag
  • Børnene skal have mulighed for at få så varieret mad som muligt
  • Børnene skal tilbydes et mindre måltid mindst hver 3. time for at holde blodsukkeret stabilt

Personalet spiser sammen med børnene, både for at være de gode rollemodeller der går forrest, når der skal smages på noget nyt, men også fordi børnene og de voksne er del af det samme fællesskab

Dagens måltider ca. tider:

Morgenmad: Kl. 6.30-7.20

Havregryn, evt. havregrød Mælk og vand

Formiddagsmad kl. 8:45 – 9:15 (Forældrearrangeret frugtordning)

Varieret Frugt, grønt & brød - vand

Frokostmåltid: Kl. 11.00-12.00 Vuggestuen 10.30-11.30

Der serveres varieret kost, Der serveres mindst ét fiskemåltid hver uge, samt én slags fiskepålæg til kold frokost. Der serveres mindst ét måltid med kød hver uge. Der serveres suppe/grød/vegetarret en gang om ugen, og rugbrød med pålæg en gang om ugen. Mælk og vand

Eftermiddagsmad: kl. 14:00 – 14:30 (Forældrearrangeret frugtordning)

Varieret Frugt, grønt & brød - vand

Økonomi:

Frokostordningen opkræves via pladsanvisningen, sammen med den almindelige takst. Der ydes søskenderabat og fripladstilskud

Forældrearrangeret frugtordning opkræves via pladsanvisningen, sammen med øvrig opkrævning.

Ferieperioder: I ferieuger hvor vi er sammenlagt med de andre institutioner i området, vil der også være kostordning.

Mad på ture: Når gruppen skal på tur får de madpakker + grønt med fra køkkenet. Børnene har selv drikkedunke med vand med.

Drikkevarer: Alle børn medbringer en drikkedunk, til at drikke vand af i dagens løb. Det er forældrenes ansvar at sørge for rengøring af dunken.

Børn der ikke vil spise den mad der serveres, tilbydes efterfølgende noget andet.

Der tages religiøse hensyn i forhold til kost.

Hvis der skal laves speciel kost til et barn, drøftes det med køkkenpersonalet, hvilke hensyn der skal tages

 

Fritagelse for betaling – ansøgning om specialkost:

Ansøgning om fritagelse sendes til pladsanvisningen sammen med lægelig dokumentation