Vi har kostordning i alle vores institutioner. Du behøver derfor ikke bekymre dig om at smøre madpakker.
Vi ved, at sund og nærende kost er en forudsætning for at børn kan lege, lære og trives. Vores dygtige køkkenpersonale i de enkelte institutioner sørger for at:
- Børnene får sunde og ernæringsrigtige måltider hver dag
- Børnene har mulighed for at få så varieret mad som muligt
- Børnene tilbydes et mindre måltid mindst hver 3. time for at holde blodsukkeret stabilt
Kostkultur: Sådan lærer vi om maden
Der er meget at lære i forbindelse med mad og måltider. Vi spiser sammen med børnene - både for at være de gode rollemodeller der går forrest, når der skal smages på noget nyt, men også fordi børnene og de voksne er del af det samme fællesskab.
Vi vil gerne skabe madmod hos børnene og lære dem, at mærke efter i egen krop. Vi taler ikke om maden som usund vs. sund, mad man bliver stærk af eller mad man bliver svagt af eller andre subjektive italesættelser. Vi taler i stedet objektivt om maden, som f.eks. beskrivelser af udseende; glat, ruflet, hård, blød eller konsistens og smag, klistret, varm, kold, sød, surt eller lignende.
Når maden serveres arbejder vi ud fra så stor selvhjulpenhed som muligt. Dette ikke kun for selvhjulpenhedens skyld, men også ift. at skabe størst muligt ejerskab for barnet. Barnet bestemmer hvad de spiser af det som serveres og hvor meget. Hvis barnet ikke kan spise sig mæt i den mad eller ikke bryder sig om den, serveres rugbrød med smør som tryghedsmad.
Kostpolitik
Vores kostpolitik tager udgangspunkt i Skanderborg kommunes kostpolitik for daginstitutionsområdet, og fødevarestyrelsens gældende anbefalinger om kostråd.
Den siger blandt andet:

Dagens måltider
Morgenmad: Kl. 6.30-7.20
Havregryn, evt. havregrød Mælk og vand
Formiddagsmad kl. 8:45 – 9:15 (Forældrearrangeret frugtordning)
Varieret Frugt, grønt & brød - vand
Frokostmåltid: Kl. 11.00-12.00 Vuggestuen 10.30-11.30
Der serveres varieret kost, Der serveres mindst ét fiskemåltid hver uge, samt én slags fiskepålæg til kold frokost. Der serveres mindst ét måltid med kød hver uge. Der serveres suppe/grød/vegetarret en gang om ugen, og rugbrød med pålæg en gang om ugen. Mælk og vand
Eftermiddagsmad: kl. 14:00 – 14:30 (Forældrearrangeret frugtordning)
Varieret Frugt, grønt & brød - vand
Smiley-rapporter
Se den aktuelle kontrolrapport for hver enkelt institution herunder:
Link til Skovtroldenes Smiley-rapport
Link til Fredensgårds Smiley-rapport
Link til Elverhøjs Smiley-rapport
Link til Regnbuens Smiley-rapport
Økonomi
Frokostordningen opkræves via pladsanvisningen, sammen med den almindelige takst. Der ydes søskenderabat og fripladstilskud
Forældrearrangeret frugtordning opkræves via pladsanvisningen, sammen med øvrig opkrævning.
Ferieperioder: I ferieuger hvor vi er sammenlagt med de andre institutioner i området, vil der også være kostordning.
Mad på ture: Når gruppen skal på tur får de madpakker + grønt med fra køkkenet. Børnene har selv drikkedunke med vand med.
Drikkevarer: Alle børn medbringer en drikkedunk, til at drikke vand af i dagens løb. Det er forældrenes ansvar at sørge for rengøring af dunken.
Der tages religiøse hensyn i forhold til kost.
Hvis der skal laves speciel kost til et barn, drøftes det med køkkenpersonalet, hvilke hensyn der skal tages.
Fritagelse for betaling – ansøgning om specialkost:
Ansøgning om fritagelse sendes til pladsanvisningen sammen med lægelig dokumentation.
Vi har lavet en skrivelse "Kost kultur i Højvangen dagtilbud" som beskriver mad i børnehusene samt anbefallinger til fødselsdage. Kan læses her.